Hoe voelt klei ook al weer? Heb je als kleuter voor het laatst klei in je handen gehad? Denk dan niet dat je het vast niet meer kunt, dat kleien. Je kunt vaak meer dan je denkt. Hieronder wat voorbeelden.

 

 

Mijn moeder, die de tachtig inmiddels ruim is gepasseerd, dacht ook dat ze niet met klei zou kunnen werken. Na een logeerweekend ging ze met glinsterende ogen van trots met een mooie zelfgemaakte  schaal naar huis. Tot op de dag van vandaag staat hij nog altijd te pronken op haar tafel.


Een vrouw die twijfelde of ze wel met klei zou kunnen werken, heb ik enthousiast kunnen  maken om eens tien lessen te proberen. Ik vroeg haar wat ze het liefst zou willen maken in die lessen. “Een olifant”, zei ze, en keek me aan alsof ze wilde zeggen: “Ja, zeg maar dat dát ‘m niet gaat worden”.... Na een paar lessen ging de olifant vol trots mee naar huis.


Een andere cursist maakt werk om cadeau te doen en vaak ook “in opdracht” van de kinderen, familie en vrienden. Zelden blijft een werkstuk lang in haar huis staan. Dan wordt er bijna om gevochten wie het mag meenemen. Ze is cursist sinds begin 2012 en, naar eigen zeggen, nog lang niet klaar.


Ook heb ik al sinds 2010 een cursist die Bonsai potten bedenkt en maakt voor de vele bonsai bomen die hij zelf kweekt, vormt en onderhoudt. Soms neemt hij een boom mee in één van zijn zelfgemaakte potten. Pas dan zie je hoe prachtig deze past bij de boom die hij er in heeft gezet.


 

vrijheid

In mijn atelier mag je maken wat je zelf mooi vindt. Er is geen bepaalde stijl die je moet aanhouden. Je hebt de keuze om direct te werken aan iets wat je hebt uitgekozen, of je leert eerst de diverse technieken middels opdrachten, om te zien welke mogelijkheden er zijn en waar je je het prettigst bij voelt. Er kan heel veel. Alles wordt handgevormd. De enige beperking is de grootte van mijn oven.

inspiratie

Soms kan inspiratie een creatief struikelblok vormen. Ik vraag de cursisten dan om voorbeelden te zoeken op Google, Pinterest, Welke of Instagram. Daar vind je ideeën te over. Of je nu een dier, een schaal, een vaas, een torso, een theepot of een wandobject wil maken. Verzamel ze voor als je het even niet meer weet te verzinnen. Even bladeren, en je kunt weer verder.

 

Kom het eens proberen en verbaas jezelf.

Lees alle informatie over lessen en workshops in het submenu onder "zelf doen" en kijk ook even in de galerie van de cursisten. Zo krijg je een goed beeld van wat er zoal wordt gemaakt.


Bij alle workshops, lessen of werksessies dienen aanwijzingen van de keramist met betrekking tot veiligheid, gezondheid , het toepassen van techniek of het bedienen van apparaten te allen tijden te worden opgevolgd.

 

 

Door onervarenheid van de deelnemer kan een werkstuk wel eens mislukken (scheuren/kapot springen in de oven of een ongeplande uitwerking van een glazuur). De keramist kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Deelname aan een workshop is geheel op eigen risico.